ماه محرم و ایام عزاداری حسینی

۲۹ شهریور ۱۳۹۶ | ۱۱:۲۳ کد خبر : ۲۵۴۷ اخبار ستاد شاهد و ایثار گر
تعداد بازدید:۴۴

محرم ماه حماسه محرم نام اولین ماه از ماه های قمری است. در علت نامگذاری آن به محرم بیان شده است که به جهت وضعیت زندگی مردمان قدیم جنگ و خون ریزی بسیار به وقوع می پیوست این امر سبب آن شد که به فکر چاره بیافتند از جمله کارهای که در این باره انجام شد مقرر گشت در برخی از ماه های سال به صورت کلی جنگ و خونریزی ممنوع و حرام اعلام گردد و همگان متعهد شوند که در ماه های حرام از هرگوه جنگ و درگیری خودداری کنند و این سنت را سالها و قرن ها رعایت می کردند. اما وقتی زمامداران اموی بر اریکه حکومت نشستند بسیاری از ارزشهای پذیرفته شده و مفید به حال بشریت را زیر پا نهادند از جمله در زمان یزید بن معاویه حرمت جنگ در ماه محرم را نادیده گرفته و فرزند رسول خدا(ص) حسین بن علی(ع) را به شهادت رساندند. امام رضا (ع) در این باره فرمود محرم ماهی است که در جاهلیت حرمت آن را نگه می داشتند و در آن نمی‏جنگیدند. اما این امت نه حرمت این ماه را درک کردند و نه حرمت پیامبرشان را نگه داشتند، چرا که در این ماه ذریه و فرزندان پیامبر(ص) را کشتند و زنان و فرزندان ایشان را به اسارت درآوردند. آری در سال 61 هجری قمری وقتی کاروان امام حسین(ع) وارد کربلا شد سی هزار سپاهی تا دندان مسلح یزید او را به محاصره درآوردند و در روزهای نهم و دهم آن ها را به شهادت رساندند و اموال شان را غارت کردند و فرزندان و زنان شان را اسیر کردند. از آن تاریخ به بعد محرم تحت الشعاع واقعه عاشورا قرار گرفت و با اوصاف دیگری چون ماه سرخ شهادت ، ماه پیروزی خون بر شمشیر و ماه جهاد و ایثار و ... شناخته شد. آری از واقعه عاشورا به بعد محرم نماد و بلکه الگو و اسوه و الهام بخش برای همه ستمدیدگان جهان شد که در مصاف با ستمگران از کشته شدن نهراسیدند و با الهام از شعار هیهات منا الذله عاشورائیان در برابر هرگونه ظلم و ستم و تعدی ایستادگی کنند و خود را از هرگونه ذلت و خواری رهایی بخشند و.. آری در عاشورای محرم بود که حسینیان در شط سرح شهادت تن شستند و در بستر خون بار ایثار و شهادت آرمیدند تا برای همیشه در گوش خفتگان جهان و بی تفاوتان و نشتستگان و دنیازدگان تاریخ را ندای بیدارباش زنده بماند. در این ماه سزوار است علاوه بر عمل به آداب و احکامی که وارد شده است، در مجالس بیان فضایل و اهداف نهضت عاشورا به صورت پرشور شرکت شود و از درس های نهضت امام حسین(ع) برای زندگی امروز رهنمودهای مناسب اخذ گردد و مسأله عزاداری بر امام حسین(ع) و اصحاب و خاندانش که از مهم ترین شعایر ماست هرچه بیشتر و باشکوه تر برگزار گردد، چرا که این کار سیره تمام اولیای الهی بوده است . البته این عزاداری ها باید همانگونه که حضرت امام خمینی(ره) می فرمودند به گونه‏ای انجام گیرد که : مایه بیداری مردم و جاودانگی مکتب و نابودی ستمگران وظلم پیشه گان باشد . و این مهم وقتی به خوبی و شایستگی انجام خواهد شد که در این مجالس مجموعه سخنان امام حسین(ع) در جریان نهضت عاشورا مورد بررسی و بازخوانی قرار گیرد، زیرا بهترین و نزدیک ترین راه برای درک معنا و مفهوم و هدف قیام عاشورا همین سخنان است ... چه زیبا فرمود: «خدایا تو میدانی که آن چه از ما سر زد (قیام کردیم) برای رقابت در فرمانروایی و نیز دستیابی به مال و ثروت بی‏ارزش دنیا نیست بلکه از آن روست که نشانه های آئین تو را بر همگان نمایان سازیم و در سرزمین اسلامی شرایطی را بوجود آوریم که بندگان ستمدیده تو آسوده شوند و بستر فراهم گردد تا مردم به احکام و فرایض و دستورات و سنن تو عمل کنند... و شما ای مردم اگر ما را در این راه مقدس یاری هم نرسانید و ستمگران قدرت بیشتر یابند و برای خاموش کردن نور نبوت هر چه توان دارند به کار گیرند. بدانید که خداوند برای ما کافی است بر او توکل کرده به سوی او باز می گردیم و سرانجام همگان به سوی او باز خواهند گشت انا لله و انا الیه راجعون امید که با درس آموزی از این مکتب برزگ انسان سازی بتوانیم در حد توان به انجام وظیفه بپردازیم. یعنی ستمگران، زورگویان و عوامل آنان را بهتر بشناسیم و با الهام گیری از رهنمود های بزرگ مردان نهضت عاشورا به مقابله با توطئه های دشمنان آئین حیات بخش اسلام و زمینه سازی برای ظهور منجی عالم بشریت گام های لازم را برداریم. پرواضح است که در شرایط کنونی بهترین راه برای برای دست یابی به چنان هدفی پیروی از روشنگری های مقام معظم رهبری و دلسوزان نظام مقدس جمهوری اسلامی است.

1- عیون اخبار الرضا(ع) ج1 ص 299 2- فرهنگ جامع سخنان امام حسین(ع) ص 309-311

نظر شما :